Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο με κάρυ και μαροκινό κους-κους με λαχανικά...

Την Γιάννα την γνώρισα στο πρώτο εξάμηνο της σχολή. Στην αρχή δεν πολυκάναμε παρέα, είχε η καθεμία επιλέξει άλλους φίλους. Στο δεύτερο εξάμηνο όμως έτυχε να έχουμε πολλά κοινά εργαστήρια και μπουμ... Δέσαμε!!! Η παρέα δηλαδή ήταν τέσσερα κορίτσι και ένα αγόρι... "Ο Πέτρος και τα κορίτσια του" μας φώναζαν κάποιοι! Περνώντας τα χρόνια ξεσκαρτάρεις, βλέπει ανθρώπους, κρίνει, κρατάς και πετάς... Η Γιάννα ήταν, είναι και θα είναι από τους ανθρώπους που χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν στην ζωή μου! Μαζί σε διακοπές, σε ταξίδια, στα δύσκολα να ακούει τον πόνο μου... Μαζί και στον γάμο μου, να αλλάζει τις βέρες! Και λίγο αργότερα, με το λουλούδι μου αγκαλιά να γίνεται η πνευματική του μητέρα!
Με την Γιάννα πέρα από όλα τα παραπάνω, μας ενώνει η μεγάλη μας αγάπη για την μαγειρική! Θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια να πηγαίνω για Σαββατοκύριακο στο πατρικό της και να μην βγαίνουμε από την κουζίνα... Άλλα παιδιά της ηλικία μας έβγαιναν, ξενυχτούσαν κι εμείς μαγειρεύαμε και τρώγαμε!!! Η παρακάτω συνταγή είναι δική της, την κάνω πολλάαααα χρόνια και την λατρεύουμε οικογενειακώς!

ΥΛΙΚΑ: (Κανονικά για 4 άτομα, αλλά εμείς το τρώμε 2!)

για το κοτόπουλο:
700 gr κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι (ή από στήθος)
2 λεμόνια
1-2 κουτ. γλυκού κάρυ
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

για το κους-κους:
1 κούπα κους-κους (διευκρινήσεις παρακάτω...)
2 κολοκυθάκια
4 καρότα
1/2 κούπα λαχανικά ανάμεικτα (κατεψυγμένα)
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1-2 κουτ. γλυκού μπαχαρικό για κους-κους (κι αυτό παρακάτω...)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες (όπως όταν κάνουμε τηγανιά). Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να "θωρακιστεί" καλά απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών...
...και το κάρυ. (Αν δεν είστε λάτρης, βάλτε ένα κουταλάκι. Εμένα όμως μου αρέσει έντονη η γεύση και βάζω παραπάνω).
Αλατοπιπερώστε και αφήστε σε χαμηλή φωτιά, έως ότου ψηθεί το κοτόπουλο. Δεν προσθέτουμε καθόλου υγρά, ψήνουμε μόνο με το λεμόνι!
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα κόβουμε σε σπιρτόξυλα. Σε ένα γουόκ (ή τηγάνι) προσθέτουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε και τα λαχανικά...
...και σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπαχαρικό για κους-κους. Αφήνω να σιγοβράσουν κι αυτά, αλλά όχι πάρα πολύ... Θέλω να κρατάνε λίγο!
Παρένθεση Ααα: Το μπαχαρικό είναι αυτό που βλέπετε (εντάξει, δεν μου πέτυχε η φωτογραφία!) παρακάτω. Επειδή όμως κι εγώ δεν το βρίσκω τον τελευταίο καιρό, με βάση τα συστατικά που γράφει στο βαζάκι, προσθέτω 1/2 κουτ. γλυκού από: κύμινο, κόλιανδρο, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη, τσίλι, γλυκάνισο και κανέλα. 
Παρένθεση βου: Το κους-κους που χρησιμοποιούμε δεν είναι το ελληνικό, αλλά αυτό που βλέπεται στην φωτογραφία. Κανονικά χρησιμοποιώ την ίδια μάρκα με το μπαχαρικό, αλλά την τελευταία φορά ούτε αυτό το βρήκα... Λέτε να έκλεισε το εργοστάσιο;
Σε ένα μπολ βάζω το κους-κους και το περιχύνω με μια κούπα βραστό και αλατισμένο νερό. Αφήνω να μουλιάσει και το αφρατεύω με το πιρούνι.
Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, τα ενώνω με το κους-κους...
...και ανακατεύω.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!

30 σχόλια:

  1. Ωχ αδερφάκι με έστειλες αδιάβαστη! 'Αντε να έρθεις να μας το φτιάσεις! Από φιλοξενία σκίζω! Έτσι βρε για να νιώθεις το σπίτι μου δικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα'ρθω, θα'ρθω και θα σας φτιάξω ότι θέλετε!!! Το μόνο πρόβλημα ειναι ότι για να φάμε εμείς οι 4, πρέπει να ξεκληριστει ολόκληρο κοτέτσι!!! ;-)

      Διαγραφή
  2. Σοφία, είναι μακριά η Θεσσαλονίκη;;; Γιατί πεινάω σαν λύκος!!! Αχαχα!! Πολλά φιλιάααααα!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια ειναι ότι σου πέφτω λιγάκι μακριά!!! Σε λιγες μέρες όμως, που θα'μαι στην πόλη σας, λέω να στήσω κανά τσιμπούσι!!! ;-) Σε περιμένουμε... Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. ωωωω θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!! πολλά φιλιά Σοφάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ελπίδα μου και να μου πεις εντυπώσεις!!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστό Σοφία μου!!!! Πολλά συγχαρητήρια σε σένα και τη Γιάννα!!!!!
    Φιλάκια και όνειρα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε και οι δυο Σιλένα μου!!! Καλό βράδυ, πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία πρόταση για φαγητό! Το κάρυ είναι τρέλα ως γνωστόν με το κάρυ και τα υπόλοιπα υλικά πρέπει να δένουν υπέροχα.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πραγματικά ένα πολύ νόστιμο φαγητό, οι γεύσεις του δένουν υπέροχα!!! Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. Μμμμμμ μέχρι εδώ μοσχομύρισε, αυτό το κάρυ στο κοτόπουλο είναι όντως εκπληκτικό !!! Εγώ, αντί για λεμόνι το σβήνω με μπύρα και είναι επίσης απίθανο !!! Καλά μαγειρέματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπύρα; Μμμμμμ! Ωραίο ακούγεται!!!
      Να'σαι καλά κορίτσι, φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τι αναλυτικά που τα έδωσες όλα! Μπράβο σου!
    Υπέροχο να σε δένουν τόσοι δεσμοί τελικά με τη φίλη σου!
    Να είστε πάντα καλά κι αγαπημένες !
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά κι άλλα πολλά μας δένουν Αριστέα μου!!! Άλλωστε χωρίς ανθρώπους γύρω μας, θα ήμασταν δυστυχισμένοι! Καλό σου βράδυ, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Σοφία μου πεντανόστιμο φαίνεται το φαγητό σου! θα πρέπει να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή μιας και μας αρέσουν οικογενειακώς τα εξωτικά πιάτα!!!!
    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σας αρέσουν Χριστίνα μου τα εξωτικά πιάτα, να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε και δεν θα χάσεις! ;-) Καλό σου βράδυ, φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Αχ λατρευω κοτοπουλο με καρυ το κανω συνεχεια αλλα με ρυζι. Πρεπει να δοκιμασω κ τη δικη σου βερσιον! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα θα ειναι υπέροχο με ρύζι, με το κους-κους όμως απογειώνεται!!!
      Καλό βράδυ Μαρία μου!

      Διαγραφή
  10. Πω πω τι τέλειο που φαίνεται μας λίγωσες!
    Λατρεύω το κοτόπουλο και το κους κους!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολύ που σου άρεσε Έλενα!!!
      Πολλά φιλιά και σε σένα!

      Διαγραφή
  11. Ξαναήρθα!!! Έχετε ένα βραβειάκι κορίτσια όποτε μπορείτε περάστε να το πάρετε http://swanocean.blogspot.gr/2014/01/a-new-award.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κους κους με λαχανικά και κάρυ είναι τέλειος συνδυασμός!! (κρέας δεν τρώω και πολύ πια) και το κάρυ όπως και συ, το βάζω λίγο παραπάνω, μου αρέσει ;)
    Γεια στα χεράκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια περισσεύει πάντα κους-κους και την επόμενη μέρα το απολαμβάνω μόνο του... Άλλωστε το κους-κους από μόνο του ειναι ένα υπέροχο γεύμα, το κοτόπουλο ειναι γι' αυτούς που δεν μπορούν χωρίς κρέας!!!
      Να 'σαι καλά κορίτσι, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Σοφία καλησπέρα...
    Αφού διάβασα και απόλαυσα τη νόστιμη συνταγή που μας προτείνεις...(ευτυχώς που έχω φάει δηλαδή, γιατί θα΄περνα το πηρούνι να τσιμπήσω την οθόνη!)...
    Πέρασα για να σου πω τι να κάνεις με τις καρφίτσες που θέλεις να διαθέσεις, στο Bazaar για τη Φλόγα που θα γίνει στη Ναύπακτο.
    Θα επισκεφτείς την Ασπασία στην εξής διεύθυνση http://aspa-katathesipsixis.blogspot.gr/ θα είναι η οικοδέσποινα του Bazaar και κάποια στιγμή μέσα από το blog, θα μας ενημερώσει για τη διεύθυνση που θα στείλουμε τα καλούδια μας...
    Καλό είναι, να κάνεις μια ανάρτηση όταν θα είσαι έτοιμη γιατί όλες οι κατασκευές μας, ανεβαίνουν στη σελίδα της Δράσης...http://drasigreekblogger.blogspot.gr/
    Ελπίζω να σε βοήθησα.
    Πολλά φιλιά...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθησες πολύ Αννιώ μου, να 'σαι καλά!!! Θα φτιάξω σύντομα μια ανάρτηση με τις καρφίτσες μου και με κάποια πράγματα που θα φτιάξει η αδερφή μου. Και πάλι σ' ευχαριστώ! Καλό σου βράδυ, φιλιά!

      Διαγραφή