Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τούρτα καραμέλα...

η τούρτα της επετείου μας!

Δεν γίνετε γιορτή χωρίς γλυκό! Κι επειδή η περίπτωση ήταν σημαντική, έπρεπε και το γλυκό να είναι ανάλογο! Αποφάσισα να κάνω μια τούρτα καραμέλα, μιας και είναι μια γεύση που μας αρέσει πολύ. Για το παντεσπάνι, έκανα μια συνταγή παλιά και δοκιμασμένη... Το παντεσπάνι από την all time classic τούρτα που κάνει η νονά μου. Μια τούρτα που θυμάμαι σε γενέθλια και γιορτές! Η δόση βέβαια που έκανα είναι στο μισό, γιατί ήθελα να φτιάξω μια τουρτίτσα μικρή και χαριτωμένη!!!

ΥΛΙΚΑ:

Για το παντεσπάνι:
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
3 κουτ. σούπας κακάο

Για την σαντιγί καραμέλα:
1 μόρφατ
1/2 κουτί ζαχαρούχο καραμελωμένο

Για το σιρόπι:
2/3 κούπας γάλα
1 κουτ. σούπας ζαχαρούχο καραμελωμένο
1 κουτ. σούπας σιρόπι καραμέλας

Για την διακόσμηση:
4 κουτ. σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πρώτα απ' όλα φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.

Μέχρι να γίνει η μαρέγκα ετοιμάζω ένα τσέρκι (18 εκατοστά), βάζω λαδόκολλα στην βάση και αλευρολαδώνω τα πλαϊνά.

Προσθέτω στην μαρέγκα τους κρόκους.

Τέλος προσθέτω την ζάχαρη και αφήνω να χτυπηθεί καλά το μείγμα.

Κλείνω το μίξερ και ρίχνω το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.

Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι, βάζω και το κακάο.

Τοποθετώ στο τσέρκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με αέρα για 40 λεπτά.

Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει λίγο. Κόβω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω και περνάω μια κλωστή και κόβω το παντεσπάνι σε όσους δίσκους θέλω.
Για το σιρόπι, βάζω όλα τα υλικά σ' ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και αφήνω μέχρι να λιώσει η καραμέλα.

Για την σαντιγί καραμέλα, χτυπάω καλά το μόρφατ στο μίξερ (το μυστικό είναι το καλό χτύπημα, τουλάχιστον 6-7 λεπτά). Μόλις γίνει προσθέτω το καραμελωμένο ζαχαρούχο (κουτάκι ζαχαρούχο που έχει βράσει για 2 με 2 1/2 ώρες) και χτυπάω καλά.

Μόλις όλα τα παραπάνω είναι έτοιμα και έχουν κρυώσει, συναρμολογώ την τούρτα. Κρατάω μια μικρή ποσότητα σαντιγί στην άκρη και ξεκινάω... Βάζω έναν δίσκο από το παντεσπάνι στο τσέρκι και σιροπιάζω.

Στρώνω μια μικρή ποσότητα σαντιγί και επαναλαμβάνω.

Καλύπτω ολόκληρη την τούρτα με σαντιγί.

Και διακοσμώ με την σαντιγί που είχα φυλάξει στο κορνέ.

Αφήνω στο ψυγείο να παγώσει η σαντιγί και να μαλακώσει το παντεσπάνι. Πριν σερβίρω φτιάχνω την καραμέλα (δεν την βάζω στην τούρτα όσο είναι στο ψυγείο, γιατί νοτίζει), βάζω την ζάχαρη σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήνω μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. 

Μόλις είναι έτοιμη, την βάζω πάνω σ' ένα αντικολλητικό χαρτί, την απλώνω καλά και την αφήνω να κρυώσει.

Την σπάω σε ασύμμετρα κομμάτια που τοποθετώ πάνω στην τουρτίτσα μου. Σερβίρω και απολαμβάνω!
















Καλή όρεξη!

7 σχόλια:

  1. Κούκλες, καλή αρχή και στις δυο σας!!! Επιτέλους θα ξεδιπλώσετε τα πολλαπλά ταλέντα σας και σε κόσμο που δεν είχε την τύχη να σας γνωρίσει μέχρι σήμερα!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους γοητεύσετε όλους!!! Οι μαγειρικές σας ικανότητες είναι εγγυημένες!!!! Και το λέω με σιγουριά μιας και είμαι από τις τυχερές που τις γευτήκαν και η αλήθεια είναι ότι οι γεύσεις τους μένουν χαραγμένες!!! Πραγματικά θα μας κρατήσετε τέλεια συντροφιά !!! Κορίτσια, χαίρομε που θα μας ξεδιπλώσετε σύντομα όλα σας τα ταλέντα (δεν είναι και λίγα) !!! Φιλιά πολλά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουμπαρουλα μου σ' ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια (δεν ηταν και λιγα!!!) και για τις ευχες σου! Εσυ εισαι απο τους ανθρωπους που μπηκε στην κουζινα μαζι μου και το διασκεδασαμε οσο τιποτε... Μαζι και στα ταξιδια που δοκιμαζαμε καινουργιες γευσεις... Αντε, σε περιμενουμε να αραξουμε, να φαμε και να τα πουμε... γιατι η καλη παρεα ειναι πανω απ' ολα!!! Φιλακια απο μενα και τον βαφτιστηρι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τούρτα σουΣοφία, φαίνεται τόσο λαχταριστή που θέλω να πάρω ένα κουταλάκι και να τη φάω από την οθόνη. Κι εχω κόψει ζάχαρη κι αλεύρι! Χρόνια σας πολλά και happy blogging!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μολις ειδα τις τουρτες σου και πραγματικα καταλαβα οτι δεν εκανα κατι φοβερο!!! Σ' ευχαριστω παντως για τα καλα σου λογια, παρε κουταλακι και παρε ενα κομματι... Η διαιτα μπορει να περιμενει την Δευτερα!
    Καλως ηρθες στο σπιτι μας κοριτσι, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω φαίνεται υπέροχη!Ο καλός μου τρελαίνεται για καραμέλα και θα την κρατήσω την συνταγή να του την φτιάξω μόλις μπορέσω!
    Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε! Τοτε να ενισχυσεις την γευση της βαζοντας ολοκληρο το καραμελωμενο ζαχαρουχο! Περιμενω εντυπωσεις αν την φτιαξεις...
    Καλως ηρθες Μαρακι, καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητη Σοφια........τα καταφερα γιατι εισαι μεγαλη δασκαλα!!!!!! Την εκανα τετραγωνη και ειναι υπεροχη!
    Φιλια στον φιλο μου τον Λευτερακι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή