Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Μοσχαράκι βραστό

Ο καιρός κρύωσε για τα καλά. Μια σουπίτσα είναι ότι πρέπει για να μας ζεστάνει και να μας χορτάσει ευχάριστα. Αυτή την εκδοχή της σούπας, που πολύ αγαπάμε, την κάνω και με ψαράκι.

Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να χωρίσω την σούπα στα δυο και το ένα μισό να το κάνω με αυγολέμονο... Εδώ έχουμε μια μικρή ασυμφωνία με τον άντρα μου!

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μοσχάρι με κόκκαλο
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 πράσα (περίπου 400 γραμμάρια)
2 πατάτες
2 καρότα
Σέλινο
Λάδι
Αλάτι και πιπέρι

για το αυγολέμονο:
1 αυγό
1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζω το μοσχαράκι στην χύτρα και νερό (όσο να το καλύπτει) και το βράζω για περίπου μια ώρα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το κομμάτι αυτό θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο. Αν δεν θέλετε μοσχάρι με κόκκαλο, αρκεί 600 με 700 γραμμάρια και θέλει μόνο 30-40 λεπτά βράσιμο.
Κόβω όλα τα λαχανικά σε κύβους.

Βάζω στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μαζί με τα πράσα και τα τσιγαρίζω.

Προσθέτω τις πατάτες και τα καρότα. Τα τσιγαρίζω για 1 λεπτό να γυαλίσουν.

Βάζω βραστό νερό ίσα-ίσα να σκεπάσω τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω την φωτιά και αφήνω έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες.

Λίγο πριν σβήσω προσθέτω το σέλινο (εγώ σήμερα το ξέχασα!!!), το κρέας που έχει ήδη βράσει και συμπληρώνω από το νερό που έβρασε το κρέας (το περνάω από ένα σουρωτήρι) για να γίνει η σούπα όσο ζουμερή την θέλω. 
Εδώ χωρίζω την σούπα στα δυο και συνεχίζω... Βάζω το ασπράδι του αυγού σ' ένα πιάτο και το χτυπάω μ' ένα πιρούνι.

Προσθέτω τον κρόκο και το λεμόνι και ξαναχτυπάω.

Συνεχίζω να χτυπάω, ενώ ταυτόχρονα προσθέτω στο πιάτο λίγο-λίγο απ' το ζουμί της σούπας. (Φωτογραφίες δεν έχει απ' αυτό το στάδιο! Δεν είμαι η Λερναία Ύδρα!) Μόλις το πιάτο γεμίσει και το αυγό πάρει θερμοκρασία, το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

















Καλή όρεξη!

Υ.Γ.= Η πρώτη φωτογραφία είναι χωρίς αυγολέμονο, ενώ η τελευταία με αυγολέμονο.

2 σχόλια:

  1. Μας αρέσουν πολύ οι σούπες ειδικά το χειμώνα.
    Ούτε εμεις τρωμε αυγολέμονο. Προτιμω να παιρνω λιγο ζουμακι, να το ανακατευω με κορν φλάουερ να πηξει λιγο και να το ξαναριχνω να παρει μια βραση.
    Θα τη δοκιμασω την προταση σου Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χυλώσει η σούπα, αν και αυτή έχει τόσα λαχανικά που δεν το χρειάζεται!
      Δοκίμασε την και δεν θα χάσεις! ;-)
      Φιλιά!

      Διαγραφή