Πάντα μου άρεσαν φαγητά και γλυκά που είναι δεμένα με την παράδοση μας! Μυρωδιές και γεύσεις που σου θυμίζουν Χριστούγεννα, Πάσχα, νηστεία... Μεγάλωσα σε μια πολυπολιτισμική πόλη (πόντιοι, βλάχοι, θρακιώτες, μικρασιάτες, ντόπιοι...) και έτσι έχω πολλές γεύσεις στην μνήμη μου! Νομίζω ότι η Βαρβάρα κρατάει τις ρίζες της από την Θράκη. Και από αυτά που θυμάμαι είναι ότι μοιράζετε σε σπίτια γνωστών και φίλων, για να δώσει υγεία μιας και η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και το γλυκό αυτό είναι τόσο θρεπτικό, γι' αυτό γινόταν την μέρα της γιορτής της.
Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το σιτάρι είναι κάτι που λατρεύω... Ω, ναι! Τρελαίνομαι και για κόλλυβα!!! Και για Βαρβάρα!!! Την φτιάχνω πάντα σε γενναίες ποσότητες (δεν έχω και κανέναν εδώ στην Θεσσαλονίκη για να μοιράσω) και αποθηκεύω και στην κατάψυξη για να έχω να τρώω για μέρες!!!
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό σιτάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
για την γαρνιτούρα:
2 χούφτες καρύδια
2 χούφτες αμύγδαλα
κανέλα και σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
και το βάζω να μουλιάσει με ζεστό νερό για τουλάχιστον 3-4 ώρες (έχω φτιάξει Βαρβάρα και χωρίς να μουλιάσω το σιτάρι, πάλι έγινε πολύ νόστιμη, απλά έβρασε λίγο παραπάνω).
Ξεπλένω πάλι το σιτάρι και το βάζω σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το ξύλο της κανέλας και τις φλούδες να βράσει, για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να "σκάσει" το σιτάρι.
Ξεπλένω πάλι το σιτάρι και το βάζω σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το ξύλο της κανέλας και τις φλούδες να βράσει, για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να "σκάσει" το σιτάρι.
Σε δυο ταψάκια βάζω το αλεύρι (1ο ταψάκι) και τα καρύδια, τα αμύγδαλα (2ο ταψάκι) κομμένα όσο μεγάλα μας αρέσουν και το σουσάμι (λίγο σπασμένο για να βγάλει τα αρώματα του). Τα ρίχνω στον φούρνο να καβουρντιστούν για 10 με 20 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Προσοχή! Δεν μιλάμε στο τηλέφωνο με την αδερφή μας όταν κάνουμε αυτή τη διαδικασία, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν όλα αραπάκια!!!
Μόλις βράσει το σιτάρι, προσθέτω την ζάχαρη και τις σταφίδες (αφαιρώ τις φλούδες και την κανέλα) και βράζω για ακόμα 10 λεπτά. Βάζω το αλεύρι σ' ένα σέικερ με λίγο χλιαρό νερό (όχι ζεστό, μπορέι να σβολιάσει) και το χτυπάω μέχρι να λιώσει. Το ρίχνω μέσα στο σιτάρι και ανακατεύω καλά να χυλώσει. Τέλος προσθέτω την κανέλα.
Σβήνω το μάτι και αφήνω λίγο να κατέβει η θερμοκρασία.
Καλή όρεξη!
Υ.Γ.1= Αν μας αρέσει μπορούμε να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα.
Υ.Γ.2= Μπορώ να βάλω όλη την ποσότητα σε μπολ και να διατηρείσω στο ψυγείο. Δεν γαρνίρω για να μην υγραθούν οι ξηροί καρποί. Αν θέλω διατηρώ ολόκληρη την ποσότητα στο ψυγείο και βγάζω και ζεσταίνω κάθε φορά την ποσότητα που θέλω να φάω.
Νοστιμότατη!!! Δεν στέλνεις ένα μπολάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Μονο ενα; Κερναω καφεδακι και βαρβαρα, αλλωστε δυο βηματα μακρια ειμαστε! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο βραδυ Κικη μου, φιλια!
Τι θρεπτικό το παραδοσιακό γλυκάκι σου, Σοφία μου! Πολύ καλά έκανες και μας το θύμισες! Το έχεις φτιάξει πολύ ωραίο! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
υ.γ. Επειδή μου έγραψες ότι δεν αγαπάς τις χυλωμένες γεύσεις, έχω κάνει κάποιες προσαρμογές στη συνταγή του ριζότο για σένα. Θα τις βρεις ως απάντηση στο σχόλιό σου, κάτω από την ανάρτηση. Ελπίζω να σε βοηθήσουν στις ετοιμασίες της γιορτής και να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους σου. :-)
Και θρεπτικό και νόστιμο!!! Δυο σε ένα δηλαδή! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπήκες σε τέτοιο κόπο; Σ' ευχαριστώ πολύ ρε κορίτσι, να 'σαι καλά!!! Τώρα δεν έχω δικαιολογία να μην το φτιάξω!!!!!!!
Φιλιά πολλά κουταλάκι!