Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πρασόρυζο...

το παραδοσιακό! Αυτή η συνταγή δεν έχει τίποτε καινούργιο, τίποτε πρωτότυπο. Είναι αυτή που έκανε πάντα η μαμά μου! Που την μυρίζεις, την γεύεσαι και σε πάει πίσω... τότε που ήσουν παιδί και έπαιζες αμέριμνα. Γυρνούσες στο σπίτι, με τα ρούχα λερωμένα. Άλλαζες και στο τραπέζι σε περίμενε ένα ζεστό πιάτο φαγητό... μαμαδίστικο φαγητό! Αυτές τις συνταγές δεν τις πειράζεις, δεν τις αλλάζεις! Μόνο τις κρατάς σαν φυλαχτό για να τις βρουν τα παιδιά σου, να τις γευτούν και να νιώσουν ότι κι εσύ όταν ήσουν παιδί!

Δυο νοματαίοι και ένα κιλό πράσα μας φτάνει με το ζόρι! Όταν πρωτοέμεινα με τον άντρα μου, πήγαινα στην λαϊκή και έπαιρνα ένα-δυο κιλά πράσα κάθε βδομάδα. Μια μέρα με ρώτησε ο καημένος ο μανάβης μου (από αυτόν ψωνίζω πάντα)  "Τι τα κάνεις τόσα πράσα;". Μα, τα πράσα πάνε παντού!!!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό πράσα
3 καρότα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας (ή μισό κονκασε)
2 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζω και πλένω με πολύ προσοχή τα πράσα, γιατί μπορεί να έχουν χώμα. Κρατάω και το πράσινο μέρος. Κόβω τα πράσα σε ροδέλες του 1 εκατοστού.

Καθαρίζω και κόβω και τα καρότα σε μισοφέγγαρα.

Βάζω στην χύτρα μπόλικο λαδάκι να καλύψω τον πάτο. Τσιγαρίζω τα πράσα με τα καρότα.

Μόλις γυαλίσουν, προσθέτω τον πελτέ και την σάλτσα ντομάτα.

Αλατοπιπερώνω και συμπληρώνω την χύτρα με νερό να καλυφθούν καλά τα πράσα. Μην σας φοβίσει αν πέσει λίγο παραπάνω νεράκι, θα μπει μετά το ρύζι και θα το απορροφήσει. Κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν καλά τα πράσα. Μόλις ψηθούν τα πράσα, αφήνω την πίεση στην χύτρα να πέσει και την ανοίγω. Τοποθετώ το ρύζι (που έχω πλύνει προηγουμένος) και δεν ανακατεύω καθόλου, γιατί το ρύζι μπορεί να κολλήσει.

Βάζω πάλι να βράσει για 10 λεπτά και ανοίγω την χύτρα. Σερβίρω.και απολαμβάνω με φρέσκο ψωμί και τυράκι! 
















Καλή όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Μμμμμμμμμμμμμ ... ... ... μιαμ, μιαμ, μιαμ !!!

    Αγαπημένο πρασόρυζο !!! Εγώ το κάνω άσπρο και λεμονάτο (λόγω του περίεργου ... ... ... έτερου ημίσεος, ο οποίος διατείνεται ότι κόκκινο - τομάτα δηλαδή - και πράσινο - δηλαδή λαχανικά - δεν πάνε ποτέ μαζί. Τόσα ξέρει, τόσα λέει, αλλά αντί να κάθομαι ν' αντιδικώ, το φτιάχνω λεμονάτο κι ησυχάζω). Εξίσου νόστιμο, εύκολο, γρήγορο και υγιεινό !!!

    Ζήτω τα πράσα !!! Κι εγώ τα βάζω παντού :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το'χω δοκιμασει λεμονατο, ωραιο ακουγεται!!!
    Ο δικος μου παλι θελει να ξεχυλιζει απο ντοματα... Εγω δεν μπορω μονο το σπανακι με ντοματα... Γουστα ειναι αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεμονάτο με χοιρινό θα πω εγώ, που δεν μπορώ να απουσιάζω από φαγητοσυζήτηση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εγώ ψηφίζω λεμονάτο... και μας αρέσει πολυ!!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεμονατο αλλα χωρις ρυζι να υποθεσω... Ε, ετσι μου αρεσει κι εμενα! Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο το πρασόρυζό σου Σοφία μου... εγώ πάλι και λεμονάτο και με ντομάτα δεν έχω πρόβλημα... το λατρεύω έτσι κι αλλιώς!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω μαζι σου Κικη μου... Πρασο να'ναι κι οπως να'ναι!!! Φιλια!

      Διαγραφή