Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Καλαμαράκια γεμιστά...

Πήγα στον ψαρά μου, μη ξέροντας τι ακριβώς θέλω να πάρω... Ναι, στο ζήτημα των ψαριών έχω ένα θεματάκι! Τα έχω φάει τόσο πολύ (κάποτε η μαμά μου δούλευε σε ψαράδικο), που τώρα όποτε μπορώ τα αποφεύγω!!! Παρ' όλα αυτά προσπαθώ στο σπίτι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή: μια φορά την εβδομάδα ψάρι, μια μοσχάρι, μια κοτόπουλο, μια όσπρια, μια λαδερό και πάει λέγοντας. Οπότε έκανα την απόπειρα μου...
Όταν είδα αυτά τα τεράστια καλαμάρια, μου μίλησαν! Και τι μου είπαν; Μα και βέβαια "φάε μας"!!! Οπότε τα πήρα σπίτι, τα περιποιήθηκα και voila... στο πιάτο μας!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό καλαμάρια (ή θράψαλα, όπως αυτά εδώ)
12 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σφηνάκια ούζο
5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
μαϊντανός και δυόσμος
αλάτι και πιπέρι
λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζω τα καλαμαράκια χωρίς να κόψω καθόλου το "σώμα τους".
Αφαιρώ από τα πλοκάμια το δόντι και τα μάτια. Ψιλοκόβω τα υπόλοιπα. Προσοχή στο καθάρισμα τους, γιατί στις βεντούζες έχουν κάτι σαν πλαστικό!
Σε τηγάνι βάζω λάδι να καλύψω τον πάτο του. Τσιγαρίζω τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και προσθέτω τα πλοκάμια να τσιγαριστούν κι αυτά.
Μόλις μαζέψουν λίγο τα πλοκάμια, σβήνω με το ούζο και αφήνω το αλκοόλ να εξατμηστεί.
Προσθέτω το ρύζι, που προηγουμένος έχω πλύνει καλά και την ντομάτα.
Τέλος αλατοπιπερώνω και προσθέτω μαϊντανό και δυόσμο. Αφήνω να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν λιγάκι τα υγρά.
Αφήνω την γέμιση να κρυώσει λίγο (για να μην καώ) και γεμίζω τα καλαμάρια μου. Τα κλείνω καλά με μια οδοντογλυφίδα.
Η γέμιση που θα απομείνει, μπαίνει γύρω απ' τα καλαμάρια μαζί με μπόλικο νεράκι (να καλύπτονται τα καλαμάρια μέχρι τα 2/3).
Βράζω σε χαμηλή φωτιά, με προσοχή μην κολλήσου το ρύζι και τα καλαμάρια, για τουλάχιστον 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακόσουν τα καλαμάρια. Ελέγχω σταδιακά μην τελειώσει το νεράκι τους και αν χρειαστεί προσθέτω ζεστό νερό. Σερβίρω και απολαμβάνω!
Καλή όρεξη!

Υ.Γ.1= Προσοχή το ρύζι φουσκώνει και αν τα καλαμάρια είναι υπερβολικά γεμάτα μπορεί να σκάσουν!
Υ.Γ.2= Μπορούμε να γεμίσουμε και μικρότερα καλαμάρια. Αυτά ήταν 3 στο ένα κιλό, αλλά μου έχει τύχει να είναι και 14 στο κιλό... Πάλι σούπερ έγιναν!

14 σχόλια:

  1. Αααααα, πολύ ωραία φαίνονται !!! Θα τα δοκιμάσω !

    Μια ερώτηση μόνο (και μη γελάσετε, εντάξει ;;;): Όταν τα βάζεις τα γεμιστά καλαμάρια να βράσουν, τ' αφήνεις όλη την ώρα ξαπλωμένα από την μία μεριά ή τα γυρίζεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελική μου εγώ καθόλου δεν γελάω! Θα σου απαντήσει η αδερφή μου και έτσι θα μάθω κι εγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω θέμα με το γύρισμα των φαγητών τελικά, ε ;;; Χαχαχαχαχαχααα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπα και γιατί είναι θέμα; Τι θα πάθει το παστίτσιο, το καλαμαράκι ή ότι άλλο αν το γυρίσεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε, καλώς τα κορίτσια! Λείπω εγώ και στήσατε κουβεντούλα χωρίς εμένα! ;-)
    Αγγελικούλα μου δεν χρειάζεται να γυρίσεις τα καλαμάρια, αρκεί να τα έχεις σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένα με το καπάκι της κατσαρόλας και αυτά ψήνονται άψογα.
    Αδερφούλα την μάνα εκεί διακοσμητική την έχεις; Ρώτα την κι αυτή ξέρει...
    Φιλιά και στις δυο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αι μαρή πλάκα κάναμε!!! Μπορεί να μην ξημεροβραδιαζόμαστε στις κουζίνες αλλά κάτι ξέρουμε κι εμείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φαίνονται πολύ νόστιμα!! Τα αγαπώ τα θαλασσινά..γιαμ γιαμ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να'σαι καλα Ελπιδα μου, φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρεις πόσα καλαμαράκια έχουμε ψαρέψει ως τώρα? Και όλα τα κάνω γεμιστά!!! Οπότε η συνταγή σου μπαίνει στη λίστα για τα επόμενα! Με ρύζι ε? Τα κάνω στο γκριλ πάντα παραγεμισμένα με μίγμα χωριάτικης σαλάτας. Δεν φτουράει όμως και δεν σε "πιάνεται" για φαί. Μεζές είναι. Αυτό τ δικό σου είναι φαί κανονικό και δείχνει πολύ νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα που τα ψαρευεις τα καλαμαρια; Εμεις δυστυχως τα ακριβοπληρωνουμε! Και η δικη σου συνταγη φαινεται γιαμι... με ενα ποτηρακι ουζο!!! Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  10. Πολυ νόστιμο πιάτο
    αλλα μπελαλίδικο (για μενα που ειμαι αρχαρια)!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι δυσκολο, απλα θελει να αφιερωσεις λιγο χρονο... το αποτελεσμα ομως θα σε αποζημιωσει! Φιλια!

      Διαγραφή
  11. Μας ετοίμασε ένα νοστιμότατο πιάτο Σοφία μου!!! Γεια στα χέρια σου!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή