Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Αρνάκι άσπρο και παχύ...

στην γάστρα με πατάτες!
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μανούλα μου μαγείρευε αρνάκι μόνο το Πάσχα! Ήταν και είναι ένα κρέας που κανένας μας δεν αγαπάει ιδιαίτερα. Περισσότερες φορές το έχει μαγειρέψει η μαμά μου, όταν έχει τους γαμπρούς της στο σπίτι... Ο ένας εξ αυτών είναι ο αντρούλης μου! Τι να κάνω η δόλια; Το μαγειρεύω και τρώω κι εγώ ένα μικρούτσικο κομματάκι! Αυτή τη φορά μου είπε ο άντρας μου επί λέξη: "το αρνάκι ήταν γεια σας!"... Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

ΥΛΙΚΑ:
1 κομμάτι αρνιού κοντά στο κιλό (μπουτάκι συνήθως)
4-5 πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κούπα λευκό κρασί (ή νερό ή ζωμό λαχανικών)
φρέσκια και ξερή ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες κυδωνάτες. Τις αραδιάζω στην γάστρα και αλατοπιπερώνω. 
Πλένω καλά το αρνάκι μου και το βάζω σε μια λεκανίτσα. Κόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φετούλες.
Προσθέτω την φρέσκια ρίγανη και την μουστάρδα (στο αρνάκι ταιριάζει πάρα πολύ το θυμάρι. Εμάς όμως μας έρχεται πολύ έντονη η γεύση της. Γι' αυτό το λόγο στο αρνάκι δεν χρησιμοποιώ μια απλή μουστάρδα, αλλά μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι του Παπαδημητρίου. Δίνει εξαιρετική γεύση, χωρίς να είναι πολύ έντονο).
Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ξερή ρίγανη και μπόλικο ελαιόλαδο. Κάνουμε ένα καλό μασαζάκι στο αρνάκι!
και το βάζουμε να ξεκουραστεί πάνω στις πατατούλες. Προσθέτουμε το κρασάκι (ή ότι άλλο μας αρέσει) και λίγο λάδι αν χρειάζεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με αέρα για 1 ώρα και 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!

4 σχόλια:

  1. εγώ πάλι τρελαίνομαι για κατσικάκι!! αυτό το αρνάκι όμως φαίνεται πραγματικά πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο εγινε, αλλα αυτο δεν ειναι αρκετο για να μου αλλαξει συνηθειες... το Πασχα ξανα!!! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοφία μου,

    Χάρηκα πολύ πολύ που σε ξαναβρήκα
    Έμπαινα συχνά στο ιστολόγιο σου για να δω αν είχες γράψει κάτι και πάντα έβλεπα την ανάρτηση που είχες κάνει δυο χρόνια πριν...
    Χάρηκα ακόμα περισσότερο με τα νέα σου
    Παντρεύτηκες και έγινες και μαμά..
    Να ζήσετε λοιπόν και χαίρεστε και το γιόκα σας
    Να ναι τυχερός στη ζωή του και να το δείτε όπως ποθεί.

    Φιλιά πολλά

    Αννα

    ΥΓ Το φαγητό φαίνεται τέλειο...Μιαμ, μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως ηρθες Αννουλα μου! Που με ξετρυπωσες βρε θηριο; ;-)
    Το παλιο μου "σπιτακι" εκανε τον κυκλο του, εναν κυκλο που εκλεισε... Εδω ξεκινησα ξανα απ'την αρχη κι εχω συντροφια την αδερφη μου. Η αληθεια ειναι οτι εχουν αλλαξει πολλα στην ζωη μου απο την τελευταια φορα που τα ειπαμε, αλλα με μια γρηγορη ματια που εριξα, ειδα οτι το ιδιο ισχυει και για σενα!!! Τωρα θα τα λεμε απο δω, σε γλυκοφιλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή