Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Lebkuchen και μυρωδιές Χριστουγέννων...

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την πιο αγαπημένη γιορτή όλων! Χθες η μέρα είχε πολλές μυρωδιές Χριστουγέννων μιας και έφτιαξα κουραμπιέδες και μπισκοτάκια lebkuchen! Κουραμπιέδες έφτιαξα, όπως πάντα, του Παρλιάρου, με την φετινή του παραλλαγή: καραμελωμένα αμύγδαλα! Δεν μπορώ να σας πω πολλά για το αποτέλεσμα, γιατί εγώ δεν τους τρώω... Τα lebkuchen ομως έγιναν φανταστικά!
Lebkuchen έφαγα πρώτη φορά σε Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην Γερμανία. Η επόμενη ήταν τα Χριστούγεννα που περάσαμε στην Αυστρία. Τις χώρες αυτές τις έχω επισκεφτεί και άλλες εποχές του χρόνου, αλλά νομίζω ότι τα Χριστούγεννα τους πηγαίνουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή! Τι γεύσεις, τι μυρωδιές, τι εικόνες!!! Γεμίζεις στο φουλ!
Τα Lebkuchen τα αγάπησα με την πρώτη μπουκιά!!! Λατρεύω τα αρώματα τους και τα σχέδια που τους δίνουν!
Το σπιτάκι αυτό το έβγαλα φωτογραφία για να το θυμάμαι... Ευτυχώς όμως την γεύση τους μπορώ να την απολαμβάνω πάντα!!! Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου αδερφούλας, που μου τα έφτιαχνε τα τελευταία χρόνια! Ε, φέτος είπα να στρωθώ κι εγώ...

ΥΛΙΚΑ:

150 gr μέλι
80 gr καστανή ζάχαρη
50 gr βούτυρο
250 gr αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 αυγό
ξύσμα λεμονιού (που εγώ δεν έβαλα!)
150 gr τριμμένα καρύδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 κουτ. γλυκού μπαχαρικό για lebkuchen
1 πρέζα αλάτι 

για την διακόσμηση:
200 gr άχνη
λευκή ή μαύρη σοκολάτα
χρωματιστή τρούφα
σταγόνες σοκολάτας
καραμελάκια ή όποιο άλλο διακοσμητικό μας αρέσει!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, με την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει αρκετά (και λέω αρκετά, γιατί εγώ το έκαψα λίγο το χεράκι μου!).
Σ' ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τα ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και προσθέτουμε στο αλεύρι τον κρόκο, το ξύσμα, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Το μπαχαρικό που βάζουμε το βρίσκω συνήθως στο Γερμανικό σούπερ μάρκετ. Αν όμως δεν το έχετε, σας γράφω στο τέλος τα υλικά απ' τα οποία αποτελείται και βάζετε τις ποσότητες ανάλογα με το γούστο σας.
Στο μείγμα του μελιού βάζω το αλάτι και το προσθέτω στο αλεύρι.
Ανακατεύω καλά και έτσι έχω ένα μαλακό ζυμαράκι.
Ανοίγω την ζύμη μου σε πάχος 6-7 χιλιοστών και κόβω στα σχήματα που θέλω.
Τοποθετώ σε ταψί που έχω στρώσε λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με αέρα για 12 λεπτά.
 Αφήνω να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσω.
Χτυπάω το ασπράδι σε μαρέγκα και βάζουμε την άχνη. Αλείφουμε τα μπισκοτάκια μας με γλάσο και γαρνίρουμε με ότι διακοσμητικά θέλουμε!
Επειδή θηλάζω και τα αυγά που χρησιμοποίησα είναι από το σούπερ μάρκετ, δεν τόλμησα να φτιάξω το γλάσο που αναφέρω. Είχα λίγη ζαχαρόπαστα (περίσσεψε από την βάφτιση του Λευτέρη) και λευκή σοκολάτα και αρκέστηκα σ' αυτά! Τα αγοράκια γαλάζια και τα κοριτσάκια σε λευκό και τρούφα!
Καλή όρεξη!

Υ.Γ.1= Το μπαχαρικό για lebkuchen αποτελείται (αντιγράφω από το σακουλάκι) από: κανέλα, άνισος αστεροειδής, γαρύφαλλα, γλυκάνισος, άνθος μοσχοκάρυδου, κορίανδρος, ζιγγιβέρι (ανάθεμα με κι αν ξέρω τι είναι αυτό!), μοσχοκάρυδο και κάρδαμο.
Υ.Γ.2= Τα καρύδια τα αντικατέστησα με τριμμένο αμύγδαλο και φουντούκι, σε ίσες ποσότητες!

12 σχόλια:

  1. Τα Lebkuchen σου , φαίνονται ΥΠΕΡΟΧΑ !!!!!! Μου αρέσει που έχουν μόνο ένα αυγό και λίγο αλεύρι !!!! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε !!!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Νίκη μου! Αν τα δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις...
      Καλές γιορτές και σε σένα, φιλιά!

      Διαγραφή
  2. τα αγαπω κι εγώ αυτά τα μπισκοτάκια!!! Αυτο το αρωματικό πως και δεν το πήρα χαμπάρι.. ποτε το είχε το Lidl ;;; Θα πάρω αυτό το γαλάζιο που μοιάζει με φαντασματάκι.. μιαμ μιαμ.. φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά πριν από 3 εβδομάδες, που είχε βγάλει ένα χαμό από είδη ζαχαροπλαστική (τρίμματα αμυγδάλου, φουντουκιού, τρούφα, ινδοκάρυδο, κλπ) και άφησα ένα μισθό!!! Αχ! Δεν είναι φαντασματάκι, αλλά ένα μικρό αγοράκι!!! Χαλάλι σου όμως... Φιλιά πολλά!

      Υ.Γ.= Περιμένω σε mail την διεύθυνση σου, για να σου στείλω το γούρι!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφα είναι και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να 'σαι καλά Έρη μου, πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφα τα μπισκοτάκια/ ανθρωπάκια και σίγουρα η ζύμη τους θα έγινε μοσχομυριστή με τα αρωματικά μπαχαρικά!

    * η ζιγγίβερις είναι το τζίντζερ/ πιπερόριζα
    Φιλιά σας Σοφία μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακου να δεις τι μαθαμε και σημερα!!! Και τι δεν το γραφουν τζιντζερ οι χριστιανοι να μην ψαχνομαι; ;-)
      Φιλια πολλα Ζαμπια μου!

      Διαγραφή
  6. Πανέμροφα τα μπισκότα σου και πολύ λατρεμένα πράγματι!!!! Κι εγώ τα φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί αρέσουν σε όλους. Και του χρόνου με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνταγούλα και τις βήμα-βήμα φωτογραφίες!!!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα Χριστουγεννα και σε σενα Γεωργια μου, πολλα φιλια!

      Διαγραφή