Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Χοιρινό κότσι με λαχανικά και γλυκό κόκκινο κρασί

Να σας πω τον πόνο μου; Πάντα είχα μαύρους κύκλους. Θα μου πείτε ότι είναι φυσιολογικό, οι περισσότερες μελαχρινές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα! Τις τελευταίες μέρες όμως έχει παραγίνει το κακό! Ο μαύρος κύκλος έχει φτάσει στο πάτωμα!!! Κι ο υιός μου ανένδοτος: δεν θέλει να κοιμηθεί ή ξυπνάει μέσα στην νύχτα και με κρατάει στο πόδι για 2-3 ώρες, ανάλογα με τις ορέξεις του! Προχθές το βράδυ, ας πούμε, ξύπνησε στις 4:30. Τον τάισα, τον κούνησα... Τίποτε! Αφού πέρασε καμιά ώρα και δεν άντεχε άλλο κούνημα η μεσούλα μου, τον άφησα στα παιχνίδια του, κάθισα κι εγώ δίπλα του και άνοιξα την τηλεόραση. Η τηλεόραση άνοιξε στο μέγκα και εγώ έμεινα να κοιτάζω... Από την ζαβλακωμάρα μου ούτε που είδα ότι παίζει τούρκικο!!! Και μάλιστα κόλλησα και είδα ένα επεισόδιο!!! Λέτε να μου μείνει κουσούρι; Τι να πω; Δεν έχω δει τούρκικο ξανά, αλλά αυτό αν του βγάλεις τον ήχο (δεν την μπορώ αυτή τη γλώσσα!), μια χαρά στόρι είχε... Ξέφυγα όμως!!! Ο Γιάννης μου είπε τις προάλλες ότι μια χαρά είναι το παιδί μας, άλλοι δεν κοιμούνται καθόλου. Έλα μου όμως που είχα καλομάθει, ήταν άψογο το μωρό μου, σερί ύπνος με μικρά διαλείμματα μόνο για φαΐ! Και τώρα μου κακοφαίνεται...
Σας πήρα μονότερμα με τα δικά μου και ξέχασα την συνταγούλα μας... Σ' αυτό το σπίτι έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία σε κρέατα με κόκκαλο! Ο Γιάννης δηλαδή την έχει και μου την κόλλησε... Και ψάχνω η δόλια για κομμάτια κρέατος με κόκκαλο και για τις ανάλογες συνταγές! Είχα λοιπόν ένα χοιρινό κότσι και έψαχνα να βρω τι θα το κάνω, γιατί συνήθως το κότσι το κάνω στη γάστρα. Ήθελα όμως κάτι πιο ζουμερό, πιο γεμάτο... Είχα ακόμα στο στόμα μου την γεύση από το υπέροχο μοσχαρίσιο κότσι της φίλης Ζαμπία, που είχα μαγειρέψει για τα Χριστούγεννα και μου ήρθε η έμπνευση!!!
Το αποτέλεσμα ήταν απίθανο και πραγματικά δεν έμεινε μπουκιά!!!

ΥΛΙΚΑ:

1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
300 gr πράσο
2 καρότα
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 φινόκιο
2-3 κλωναράκια σέλινο
1 κουτ. σούπας πελτέ
5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας (ή κον κασέ)
1 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί (ή μαυροδάφνη)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
σκόρδο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Στην χύτρα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με το κότσι. Τα τσιγαρίζουμε αρκετά, μέχρι να "θωρακιστεί" το κρέας.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από το σέλινο. Αφήνουμε να σωταριστούν καλά.
Τελευταίο προσθέτουμε το σέλινο και σβήνουμε με το κρασί.
Παρένθεση: Εγώ χρησιμοποίησα Gluhewein, δηλαδή το κόκκινο κρασί που πίνουν στην Γερμανία ζεστό. Μου αρέσει ιδιαίτερα στην μαγειρική γιατί είναι πολύ αρωματικό. Προσθέτοντας το έχουμε αρώματα κανέλας, γαρίφαλου και πορτοκαλιού. Αν δεν το βρίσκεται, μπορείτε απλά να προσθέσετε μικρές ποσότητες από τα παραπάνω και θα έχετε μια υπέροχη γεύση!
Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ...
...και προσθέτουμε τον πελτέ, την σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο σε σκόνη.
Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, κλείνουμε την χύτρα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου μιάμιση ώρα (το δικό μου ήταν έτοιμο σε μια ώρα και είκοσι λεπτά).
Μπορούμε να το φάμε με πατάτες τηγανιτές, πουρέ ή ρύζι. Εγώ όμως προτίμησα να βράσω λίγες από τις σπιτικές χυλοπίτες της μαμάς... Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!!
Καλή όρεξη!

Υ.Γ.= Το μυστικό είναι ότι το κρέας ψήνετε μόνο με το κρασί, χωρίς ίχνος νερού, και έτσι έχει μια υπέροχη σάλτσα!

26 σχόλια:

  1. Για να φτιάξω κότσι αποκλείεται!
    Πάντως μια φορά που έφαγα σε ένα γερμανικό εστιατόριο το είχαν κάνει ψητό στο φούρνο και ήταν όνειρο! Πείσε το μωρό να το ξαναρίξει στον ύπνο, γιατί σε λίγο καιρό σε βλέπω γιουσουφάκι!!! Αχαχα! Πολλά φιλιά και...καλόν ύπνο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί βρε αποκλείεται; Γίνεται πολύ ωραίο!
      Κι εγώ πάντα στον φούρνο το έφτιαχνα, αλλά είπα να κάνω μια αλλαγή!
      Αχ! Κοροϊδεύεις εσύ, αλλά ο υιός μου δεν πείθεται με τίποτε!!! Άντε το σουκού να κάνετε λίγο babysitting να κοιμηθώ κι εγώ λίγο!!! ;-) Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Αχ, μαυροι κυκλοι! Ειδικα οταν τα επιπεδα σιδηρου μου φτανουν στα εγκατα της γης, το κονσιλερ φευγει απ'το σωληναριο με παθος.

    Εχω σταματησει να τρωω κρεας, αλλα αυτος ο συνδυασμος λαχανικων ειναι σουπερ. Μπορει να σταθει κ στα μακαρονια τελεια μονος του.

    Καλο βραδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με νιώθεις, ε; Καλά το κονσίλερ είναι κολλητός φίλος!!! ;-)

      Η σαλτσούλα του έγινε υπέροχη, γι' αυτό επέλεξα τις χυλοπίτες για να μην πάει χαμένη!

      Καλό βράδυ Εύη, φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Mανταμ προσπαθούμε να χάσουμε κιλά γιου νοου;;;
    Τι είναι ατές οι αναρτήσεις πια!
    Και χυλοπιτες μαζί να σε ακούσει η Αριστέα να σου πω εγώ!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αι νοου Έλενα κι εγώ μια απ' τα ιδια... αλλά απ' ότι βλέπεις δεν τα καταφέρνω!!!
      Και που εισαι; Μην φτάσει τιποτε στα αφτιά της Αριστέας!!!!!!! ;-)
      Πολλά φιλιά κορίτσι!

      Διαγραφή
  4. είδα πόνο και ήρθα! Ο 1ος γιος μου με ξενυχτούσε ΚΑΘΕ βραδυ μέχρι 17 μηνών ,ενω το δράμα μου κορυφώθηκε με τα δίδυμα που και αυτα με ξαγρυπνουσαν χειροτερα(ξυπνουσε ο ενας ,τον κοιμιζα ,μετα ξυπνουσε ο άλλος)μέχρι 17 μηνων κι αυτα! Κατάρα μου είχαν ρίξει;;
    το μοναδικό που δεν εχω φτιάξει είναι το κότσι και τελευταια ''παιζει'' πολυ στο ιντερνετ.....φαινεται λαχταριστόκαι θα το φτιάξω ,γιατί ''είμαι η Νασια και τρώω τα πάντα!''
    καληνύχτα ,όνειρα γλυκα και ηρεμα σε όλους μέσα στο σπιτικό σας εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, έλα βρε Νάσια μου να πούμε τους πόνους μας, εμείς που καταλαβαινόμαστε!!! 17 μήνες; Πω, πω!!! Τι κουράγιο ειχες βρε παιδί μου; Και με δυο ζουζούνια; Ήρωα θα σε ανακυριξουμε!!! Εγώ έχω περίπου 2 βδομάδες και έχω βαρέσει μπιέλα!!!
      Το κότσι ειναι λατρεμένο κομμάτι και αυτή η εκδοχή μας άρεσε πολύ! Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί ειμαι η Σοφία και τρώω ασταμάτητα!!! ;-)
      Καλό βράδυ κοριτσάκι μου, φιλιά!

      Διαγραφή
  5. και σε μας αρέσει το κοτσι..Αν και το προτιμώ στη γάστρα!! Φαίνεται πολύ νόστιμο.. Κι όσο για τις ολονυχτίες.. υπομονή Σοφάκι!! Θα περάσουν!! φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ στη γάστρα το ειχα συνηθίσει Ελπίδα μου, αλλά ήθελα μια αλλαγή!
      Να 'σαι καλά κορίτσι, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κουκουβαγίτσες μου εσείς με τις νοστιμιές σας!! Είναι πράγματι ένα πιάτο απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς... ένα πιάτο απόλαυσης!!! Να 'σαι καλά Λιλια, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Φαντάζομαι νοστιμιά !!! δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτό το κρασί σε φαγητό.... θα το δοκιμάσω !!!
    Να είσαι καλά και καλά μαγειρέματα πάντα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κότσι μου θυμίζει Γερμανία και το συνδύασα με το ανάλογο κρασί και έδεσε πολύ! Περιμένω εντυπώσεις!!! Καλό βράδυ Ράνια, φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ωωωωωωω! Το έκανες υπέροχο Σοφία μου ...μέσα στο άρωμα και μεσ' τη νοστιμιά!! Πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις αυτο το κρασί! Γεια στα χεράκια σου... όσο για τον πιτσιρίκο σου... μην ανησυχείς φαντάζομαι ότι θα επανέλθει στο ωράριό του... και οι δικές μας έτσι έκαναν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' σαι καλά Κική μου! Αυτό το κρασί αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή!!!
      Λες να επανέλθει; Αχ! Το ελπίζω... Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. καλημερα!
    φαινετε σουπερ!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω μια τάση να σε διαβάζω το μεσημέρι.... την ώρα που αρχίζω να πεινάω........φαίνεται νοστιμότατο!!!!!!!
    Τώρα για τα τούρκικα κι εγώ δεν μπορώ να τ' ακούω..... νομίζω πως είσαι η μόνη που μου το χει πει. Όλες οι άλλες τρελλαίνονται ..... για όνομα. Από την άλλη το παιδάκι σου περνάει φάση. Έχω χάσει εγώ ύπνους....
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από δω και πέρα, απαγορεύονται οι μεσημεριανές επισκέψεις!!! ;-)
      Όπως και να το κάνουμε, τα τούρκικα ειναι μια πολύ κακόηχη γλώσσα!
      Κι εσύ παθούσα Χριστίνα μου; Τελικά ειμαστε πολλές!!!
      Καλό βράδυ, φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Σε διαβάζω και πεινάω !!! Τι κατάσταση είν' αυτή ;;; Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κότσι. Πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή !!!

    Όσο για τις αϋπνίες ... ... υπομονή, κοριτσάκι ... υπομονή !!! :-)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Αγγελική μου πεινάω όλη την ώρα!!! ;-) Λέω όμως ότι φταίει ο θηλασμός, για να μην νιώθω ενοχές...
      Κάνω υπομονή... και τρώω!!! Φιλιά πολλά κοριτσάκι μου!!!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο το κότσι Σοφία μου!!!!! Ζουμερό και με τη σαλτσούλα του, ότι πρέπει για βούτες!!!! Με ξετρέλανε!!!!!
    Με τον μικρούλη σου χρειάζεται υπομονή!!! Φάση είναι θα περάσει!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Σιλενάκι μου!!!
      Κι εγώ αυτό ελπίζω, να ειναι φάση και να ξανακοιμηθούμε κάποτε...
      Καλό βράδυ, φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Σοφία μου ο Γιάννης έχει δίκιο!
    Στο κρέας διπλασιάζεται η γεύση, όταν έχει κοκαλάκι...

    Το έκανες σούπερ και λαχταριστό.

    Φιλιά πολλά στον ξενύχτη της οικογένειας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έκανα σούπερ και λαχταριστό γιατί έχω καλό δάσκαλο εδώ μέσα!!! ;-)
      Συμφωνώ ότι το κόκαλο δινει έξτρα γεύση, απλά ο Γιάννης τρελαίνεται για την "κόλλα" που έχει στο κόκαλο!
      Πολλά φιλιά και σε σένα Ζαμπια μου κι απ' τον ξενύχτη που όλως παραδόξως κοιμάται... φτου, φτου να μην τον ματιάσω!!!

      Διαγραφή