Σήμερα, θέλω να σας δείξω κάτι που έφτιαξα προχθές και κάτι που δεν έκανα ποτές.
Στις ατέλειωτες ελεύθερες - πολιορκημένες ώρες μου, θέλω να κάνω οτιδήποτε έχει αρχή, μέση και τέλος. Όπου στο τέλος να λέω, "αααα τι όμορφο, λίγο πριν ήταν σκόρπια υλικά και τώρα είναι κάτι!"
Έτσι, με δυο μικρούλες τσαγιέρες, εννέα κόκκινες χάντρες, τέσσερες ιβουάρ και λίγη μαύρη κλωστή έφτιαξα βραχιολάκια.
Με θέμα επίκαιρο! Ποιος δεν έχει μια τσαγιέρα στην φωτιά, τέτοια εποχή! Κι εγώ εμπνεύστηκα τα βραχιολάκια μου σε μαύρο, καλοκαιρινό χρώμα!
Σε φόντο γαλάζιο, με λίγο εκρού του σπάγκου, για όποιον έχει το μυαλό του σε καλοκαίρια!
Και τώρα πάμε για την συνταγή. Όχι δεν θα σας πω την συνταγή της ευτυχίας, διότι για τον καθένα μας είναι διαφορετικά τα υλικά της, αλλά και η εκτέλεση. Η δική μου συνταγή βέβαια υπάρχει και βασίζεται στην επιλογή των τριών καλύτερων, φρεσκότατων και εκλεκτών υλικών. ΣΕΦ! Σύντροφος, Επάγγελμα, Φίλοι! Αφήνω κατά μέρος τις ευτυχίες μου και μπαίνω στο ψητόν.
Στην προηγούμενη ανάρτηση μου, λοιπόν, η αγαπημένη Νίκη με παρακάλεσε να της πω την συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι. Την συνταγή της χρυσοχέρας κυρίας Άννας. Εγώ βέβαια δεν την έχω φτιάξει ακόμα, οπότε θα σας στερήσω τις απίθανες φωτογραφίες μου! Από την Νίκη έχω πάρει ένα σωρό υπέροχες ιδέες, πως να μην ανταποκριθώ στην παράκληση της.
Για την Νίκη και όποια άλλη χρυσοχέρα, επιθυμεί την συνταγούλα:
Τσουρέκι νηστίσιμο Άννας
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα λιωμένο βιτάμ
1 κούπα ζάχαρη
40 γραμμάρια νωπή μαγιά
Ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας χλιαρό νερό για να λιώσω την μαγιά
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ βάζω το νερό με την μαγιά και 1 κουταλιά αλεύρι. Αφήνω τον χυλό να φουσκώσει για 20'
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και δημιουργώ μια γούβα στην μέση. Ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο τον χυλό της μαγιάς.
Ζυμώνω να ενωθούν τα υλικά και αφήνω την λεκάνη σε μέρος ζεστό, για 2 ώρες να διπλασιαστεί το ζυμάρι.
Χωρίζω το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία ξαναζυμώνω λίγο και τα πλάθω στο σχήμα που επιθυμώ.
Βάζω λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετώ σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν, να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τα αφήνω άλλη μια ώρα στο ταψί να διογκωθούν και τέλος τα ψήνω για 45' στους 180
Τα μυστικά της Άννας, σίγουρα γνωστά για πολλές νοικοκυρές, αλλά χρήσιμες συμβουλές για μένα την αδαή:
1. Το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα και βάρβαρο!
2. Καλό φούσκωμα και τις δύο φορές. Όταν τα αφήνουμε μετά το ζήμωμα και αργότερα μέσα στο ταψί πριν τα φουρνίσουμε.
Καλή επιτυχία!
Σας γλυκοφιλώ
Ειρήνη
Στις ατέλειωτες ελεύθερες - πολιορκημένες ώρες μου, θέλω να κάνω οτιδήποτε έχει αρχή, μέση και τέλος. Όπου στο τέλος να λέω, "αααα τι όμορφο, λίγο πριν ήταν σκόρπια υλικά και τώρα είναι κάτι!"
Έτσι, με δυο μικρούλες τσαγιέρες, εννέα κόκκινες χάντρες, τέσσερες ιβουάρ και λίγη μαύρη κλωστή έφτιαξα βραχιολάκια.
Με θέμα επίκαιρο! Ποιος δεν έχει μια τσαγιέρα στην φωτιά, τέτοια εποχή! Κι εγώ εμπνεύστηκα τα βραχιολάκια μου σε μαύρο, καλοκαιρινό χρώμα!
Και τώρα πάμε για την συνταγή. Όχι δεν θα σας πω την συνταγή της ευτυχίας, διότι για τον καθένα μας είναι διαφορετικά τα υλικά της, αλλά και η εκτέλεση. Η δική μου συνταγή βέβαια υπάρχει και βασίζεται στην επιλογή των τριών καλύτερων, φρεσκότατων και εκλεκτών υλικών. ΣΕΦ! Σύντροφος, Επάγγελμα, Φίλοι! Αφήνω κατά μέρος τις ευτυχίες μου και μπαίνω στο ψητόν.
Στην προηγούμενη ανάρτηση μου, λοιπόν, η αγαπημένη Νίκη με παρακάλεσε να της πω την συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι. Την συνταγή της χρυσοχέρας κυρίας Άννας. Εγώ βέβαια δεν την έχω φτιάξει ακόμα, οπότε θα σας στερήσω τις απίθανες φωτογραφίες μου! Από την Νίκη έχω πάρει ένα σωρό υπέροχες ιδέες, πως να μην ανταποκριθώ στην παράκληση της.
Για την Νίκη και όποια άλλη χρυσοχέρα, επιθυμεί την συνταγούλα:
Τσουρέκι νηστίσιμο Άννας
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα λιωμένο βιτάμ
1 κούπα ζάχαρη
40 γραμμάρια νωπή μαγιά
Ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας χλιαρό νερό για να λιώσω την μαγιά
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ βάζω το νερό με την μαγιά και 1 κουταλιά αλεύρι. Αφήνω τον χυλό να φουσκώσει για 20'
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και δημιουργώ μια γούβα στην μέση. Ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο τον χυλό της μαγιάς.
Ζυμώνω να ενωθούν τα υλικά και αφήνω την λεκάνη σε μέρος ζεστό, για 2 ώρες να διπλασιαστεί το ζυμάρι.
Χωρίζω το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία ξαναζυμώνω λίγο και τα πλάθω στο σχήμα που επιθυμώ.
Βάζω λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετώ σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν, να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τα αφήνω άλλη μια ώρα στο ταψί να διογκωθούν και τέλος τα ψήνω για 45' στους 180
Τα μυστικά της Άννας, σίγουρα γνωστά για πολλές νοικοκυρές, αλλά χρήσιμες συμβουλές για μένα την αδαή:
1. Το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα και βάρβαρο!
2. Καλό φούσκωμα και τις δύο φορές. Όταν τα αφήνουμε μετά το ζήμωμα και αργότερα μέσα στο ταψί πριν τα φουρνίσουμε.
Καλή επιτυχία!
Σας γλυκοφιλώ
Ειρήνη
Ωραίες οι χειροτεχνίες, ωραία και τα βραχιολάκια. Να τα φοράς όμως, μην κάνεις σαν κι εμένα που φτιάχνω πράματα κι ύστερα τα βάζω στο κουτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο στο άκουσμα τσουρέκι κέικ, τούρτες και τα σιναφί, παθαίνω ζημιά κι ενώ ο γιατρός που τα απαγορεύει ολα τα γλυκά εγώ όλο και κάνω κλεψιές. Οι αντιστάσεις μου είναι πολύ λίγες,ας μην τα χειροτερέψω τα πράματα. Καλό απόγευμα Ειρήνη!
Άλλα τα φοράω, μα τα περισσότερα τα χαρίζω :)) Από αντιστάσεις σκίζω κι εγώ, από εξετάσεις άστα να πάνε... Φιλάκια πολλά Χριστίνα!!!
ΔιαγραφήΟι τσαγιέρες σου μου κλείσανε το μάτι, το κλείνω κι εγώ σε σένα! Γλυκύτατα τα βραχιολάκια σου και τα τσουρεκάκια σου! Λέω να τα "χτυπήσω" προσεχώς! Καλημερούδια μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ΄σαι καλά Μάρθα μου! Να τα "χτυπήσεις" αλύπητα :)) Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ειρήνη μου , για την άμεση ανταπόκριση !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω οπωσδήποτε και επειδή και οι δικές μου αντιστάσεις στα ωραία γλυκά είναι πολύ μικρές , θα κάνω αυτό που κάνω συνήθως όταν μου πετυχαίνει μια συνταγή : Θα δοκιμάσω (βεβαίως -βεβαίως) και το περισσότερο θα το μοιράσω σε φίλους και συγγενείς ......για να αμαρτήσουν κι αυτοί !!!!!
Και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!
Πολλά φιλιά !!!!
Τα βραχιολάκια ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ !!!! Καλοδουλεμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια και η φωτογράφηση επάνω στο εκρού του σπάγγου πολύ πρωτότυπη- μου άρεσε πολύ !!!! !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Νίκη μου! Κι εγώ σ΄ευχαριστώ που μου έδωσες τα φώτα σου, πολλάκις :)) Να κάνεις τα τσουρέκια και να τα ευχαριστηθείς με φίλους και συγγενείς :)))) Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα τα βραχιολάκια σου Ειρήνη μου και τα τσουρέκια πού ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου!
Πολλά φιλιά!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι μου!!! Σε φιλώ γλυκά!!!
ΔιαγραφήΠολύ γλυκούλικες οι τσαγιέρες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφόρετα να είναι!!!
Μπράβο
Φιλάκια
Σ΄ευχαριστώ πολύ κορίτσι!!! Πολλά γλυκά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΕνταξει, τα τσαγεροβραχιολακια τα αγαπησα! :) Αν εχεις αλλα 2 τσαγερακια, μπορεις να φτιαξεις και ενα ζευγος σκουλαρικια;; Μου αρεσουν πολυ οι τσαγιερες σαν θεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην κουζινα ειμαι πολυ απειρη ακομα και τα τσουρεκια φανταζουν απιαστο κατορθωμα. Κρατω ομως τη συνταγη!
Καλη βδομαδα και δημιουργικη!
Και βέβαια μπορώ Εύη μου! Θα φτιάξω προσεχώς τσαγιεροσκουλαρίκια :)) Κράτα την συνταγή, θα αποκτήσεις εμπειρία, είσαι μικρή ακόμη :))) Καλή εβδομάδα γλυκιά μου!!!
ΔιαγραφήΚαλά, τα βραχιολάκια σου καταπληκτικά !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η τσαγιέρα με ξετρέλανε !!!!
Καλοφόρετα ... γλυκιά Ειρήνη (με τις γλυκές συνταγές... καμιά με αλμυρό κέικ βρε παιδιά) !!!!!
Πολλά φιλιά !!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ράνια μου!!! Τα γλυκά είναι πιο λαχταριστά και αγαπητά, μην κοιτάς εσύ που αποτελείς εξαίρεση :))) Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΡε άνθρωπε, πότε θα μας δείχνεις μόνο βραχιολάκια κι όχι και τσουρεκάκια μαζί;; Έλεος, λίγα ψίχουλα (τσουρεκίου) κατανόησης γυρεύω κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα να σου πω, το σχόλιο που μου έγραψες σήμερα στα μαγιό, ήταν μακράν από τα πιο ωραία σου σχόλια, δάκρυσαν τα μάτια μου από τα γέλια!!!!!!!! !))
ΔιαγραφήΠόσο λιχούδα πια;;;; Ξεσηκώνεσαι και μόνο με μια γραπτή συνταγή; :))))) Και που να με έβλεπες με μπικίνι, πολλά δάκρυα θα έριχνες, πουλάκι μου...
ΔιαγραφήΑυτό το υπέροχο μαύρο καλοκαιρινό χρώμα τι να σου πω; Μόνο εσύ θα μπορούσες να το γράψεις νομίζω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Τα τσουρέκια τα πηδώ, μου αρέσουν οι τσαγιέρες κάργα, καθότι μικρή το παρατσούκλι μου ήταν τσαγάκι!!!)
Φιλιά πολλά ( έσπασα για λίγο τον όρκο σιωπής μου ...μου λείψατε!!!)
Τσαγάκι μου, καλά κάνεις και πηδάς τα τσουρέκια, αν μπορείς να μου μεταμοσχεύσεις, λίγο από τον τρόπο σκέψης σου... Κι εμάς μας λείπεις, μη νομίζεις!!! Να σαι καλά Αριστέα μου και να περνάς όμορφα!!! Σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΠέθανα στο γέλιο...φυσικά και είναι επίκαιρες οι τσαγιέρες...όσο επίκαιρα είναι και τα τσουρέκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως τα βραχιόλια είναι πανέμορφα και πάω στοίχημα πως και τα τσουρέκια είναι πεντανόστιμα!
Να είσαι καλά, ελεύθερη πολιορκημένη μου...φιλιά πολλά!
Χαχαχα αυτό ξέχασα να το επισημάνω, για την επικαιρότητα των τσουρεκιών, να σαι καλά που το έκανες εσύ Μαρία μου :)))) Τα τσουρέκια είναι πεντανόστιμα, γι αυτό δεν τα κάνω, για να τα θυμάμαι όπως τα έφαγα από τα χέρια της Άννας! Σε φιλώ γλυκά κορίτσι!!!
ΔιαγραφήΕπιτέλους, σε (ξανα)βρήκα! Έψαχνα στις αναρτήσεις της Πέτρας για να βρω πού είχα διαβάσει τη βαρκάδα με τη Σμύρνη: από σαράντα κύματα πέρασα και τίποτα! Και τώρα που σε είδα στο blog μου σε θυμήθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν αυτό το πράγμα με τα νηστίσημα και τα διαιτητικά δεν ήρθε η ώρα να καραργηθεί με νόμο;;; Έχω καμπύλες αναγεννησιακές και δεν τις χάσω!!!!
Όσο για τις τσαγιέρες τρελάθηκα: τώρα αρχίζω νέο ψάξιμο για να βρω κι εγώ τέτοιες!
Καλή σου εβδομάδα!
Καλώς (ξανά) βρεθήκαμε!!! Χαχαχα όχι, να μην χάσεις τις καμπύλες σου, μην ακούς τίποτα, μας ζηλεύουν!!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι τσαγιέρες, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Δεν τις αγόρασα, μου τις έκαναν δώρο σ΄ ένα πακέτο με πολλά τσιμπλίδια για χειροτεχνίες. Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα βραχιολάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγνοούσα την ύπαρξη του νηστισιμου τσουρεκιου!
Καλη μας εβδομαδα :)
Σ΄ ευχαριστώ πολύ, Αριάδνη!!! Καλή μας εβδομάδα, κοριτσάκι!!!
ΔιαγραφήΚαι το παγωμένο τσάι, από εκεί θα ξεκινήσει, επομένως είναι όντως επίκαιρη η τσαγιέρα Ειρήνη μου! Τη συνταγή κάνω πως δεν την είδα, με κατατρέχουν ήδη οι τύψεις για πλήθος παγωτών που δεν τους αντιστάθηκα... Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχα ωραία τα ταίριαξες Δήμητρα, οπότε all time classic η τσαγιέρα!!! Καλά έκανες και έφαγες παγωτάκια, τώρα είναι η εποχή τους :))) Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΠανεμορφα τα βραχιολακια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μια τρελλα εγω με αυτα..ασε που μου εμειναν και ενα σωρο υλικα οταν εφτιαχνα παλαιοτερα και δεν ξερω τι να τα κανω . :)
Εγω την συνταγη δεν θα την παρω. Δεν τρωμε τετοια στο σπιτι.. Ευτυχως που υπαρχουν και τα αρτοποιια και με σωζουν. Χαχα
Καλημερα Ειρηνη μου.
Χαίρομαι, που σου άρεσαν, Μαρία μου!!! Να κάνεις κι άλλα μπιχλιμπίδια, είναι αγχολυτικά :))) Φιλάκια πολλά κοριτσάκι!!!
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο, εβδομάδας Κική μου!!! Σε φιλώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά τα βραχιολάκια σας κυρία μου!! Λεπτοδουλεμένα και καλοφτιαγμένα! Όσο για το νηστίσιμο τσουρεκάκι χρειάζεται και αυτό.Τι..? ...να μας πιάσει καμία λιγουρίτσα εν ώρα νηστείας και να μην έχουμε λύση??Χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα Ειρήνη μου!!
Σ΄ ευχαριστώ πολύ Λίλια μου!!! Έτσι όπως τα λες, θέλει και η νηστεία λίγη χαρά :)))) Σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΕίσαι καλλιτέχνης και στο κόσμημα αλλά και σπουδαία ΣΕΦ!
ΑπάντησηΔιαγραφήTσαγιέρες και τσουρέκια είναι παντός καιρού !!! Τα λάτρεψα τα βραχιολάκια σου ......δεν έχω βρεί πουθενά αυτές τις όμορφες τσαγιέρες αν και τριγυρίζω πολύ συχνά στο ¨αμαρτωλό" τρίγωνο της Αθήνας με όλα αυτά τα καταστήματα, φτιάχνω πράγματα και τα προσφέρω ( παρέα με τις άλλες Χρυσομέλισσες) σε Ιδρύματα κλπ...Η επιχείρηση τσουρέκια θα λάβει χώρα λίαν συντόμως...Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή