Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ζητείται πνευματικός άνθρωπος, για χώρα που μπάζει από παντού!

Έστω, ότι ζει ανάμεσα μας, ο κύριος Κολοκυθόπουλος! Μεγάλος ηθοποιός! Σε όλη του την ζωή έπαιξε σπουδαίους ρόλους, σε σπουδαίες παραστάσεις. Έκανε μεγάλη ζωή. Σε όποια δουλειά πρωταγωνιστούσε, οι αμοιβές του ήταν υψηλότατες. Δεν τον αφορούσε κανείς, παρά μόνο ο εαυτός του. Μάλιστα, συχνά, οι συνάδελφοι δίπλα του κακοπληρωμένοι. Διότι προτεραιότητα όλων, ήταν η υπέρογκη δική του αμοιβή, και η αρτιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος στις δουλειές του. Έκανε μεγαλόπνοα σχέδια, τα οποία υλοποίησε κάποτε, και με χρήμα κρατικόν. Έβαλε λέει κι από την τσέπη του, λεφτά πολλά, για να κάμει έργα τέχνης τρομερά. Είχε την αυλή του, δικούς του κριτικούς, μα και επιχειρηματίες που του έκαναν παραγωγές.

Σε νέο άνθρωπο που του ζήτησε κάποια στιγμή να τον "ακροαστεί", είπε αποστομωτικά:

Ξέρεις δεν κάνω ακροάσεις, ίσως για κανέναν χορό μόνο. Ίσως φανεί συντηρητικό αυτό που θα πω, για έναν Κολοκυθόπουλο, αλλά προτιμώ να πάρω ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζομαι χρόνια. Ώστε αν χρειαστεί να μείνουν και απλήρωτοι να μη μου δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κάποιος άλλος ηθοποιός, τόλμησε να πει σε Θεατρώνη:

Κύριε Μπακαλόπουλε, τα λεφτά που μου δίνετε είναι λίγα για περιοδεία. Πως θα πληρώσω ξενοδοχεία, διαβίωση κλπ Θα βάλλω και από την τσέπη μου.
Η απάντηση πληρωμένη:

Αααα τι να σου κάνω, Κακομοίρογλου αγόρι μου, στην παράσταση παίζει ο Κολοκυθόπουλος και μου κοστίζει έναν σκασμό λεφτά. Αν δεν θέλεις, δεν συμφωνείς, από πίσω ξέρεις πόσοι περιμένουν; Ξέρεις πόσοι θα ήθελαν να παίξουν δίπλα του;

'Όλα αυτά προ κρίσης. Τότε που όλοι ζούσανε καλά, κι εμείς οι ηθοποιοί ακόμα καλύτερα!
Σήμερα, κλονίστηκε ο κλάδος, αδέρφια. Οι Κολοκυθόπουλοι, ανακάλυψαν την εκμετάλλευση, από εργοδότη σε εργαζόμενο. Κατάλαβαν (;) πως όταν ο ηθοποιός πεινάει, δεν τρώει παντεσπάνι. Υπάρχει και κάτι που το λένε απληρωσιά, ω μον ντιέ! Άσε που σοκαρίστηκαν, που ένσημα δεν κολλούν και πολλές φορές πληρώνουν για να παίξουν! Πότε γίνανε όλα αυτά μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ενώ πριν ζούσαμε συνθήκη Hollywood?
Και να σου πω πέρα από την πλάκα εγώ το πονάω το σινάφι, μπέσα. Κι αυτόν που ήταν από πάντα χάλια, μα κι αυτόν που έπεσε από τα ψηλά στα χαμηλά.
Αλλά τον Κολοκυθόπουλο δεν μπορώ να τον καταλάβω, ειλικρινά. Άνθρωπος του πνεύματος σου λέει. Που ήταν τόσα χρόνια; Όταν ο συνάδελφος δίπλα του ζούσε την αδικία, όταν η κοινωνία η ίδια την βίωνε; Ζούσε υπνωτισμένος μέσα στα άφθονα υλικά αγαθά του, στην δόξα του. Και μη μου πει κανείς πως όταν θα έρθει ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα, τότε θα τα μοιράσουμε όλα δίκαια και όμορφα, αλλά προς το παρόν ζούμε τη ζωάρα μας. Προσωπικά θα ένιωθα μεγάλη ντροπή, για παράδειγμα, να φοράω ένα πέδιλο 800 ευρώ, όταν δίπλα μου άνθρωποι δεν έχουν 80 λεπτά για ψωμί. Και όχι τώρα, πάντα ένιωθα έτσι. Διότι πάντα υπήρχαν γύρω μας άνθρωποι στα όρια της φτώχειας. Γιατί παριστάνουμε πως ανακαλύψαμε την Αμερική, δεν μας νιώθω!
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση καμία, να πω, πως σαν τον ήρωα μας υπάρχουν κι άλλοι πολλοί και σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Αλλά αυτό, που του το κρατάω μανιάτικο του Κολοκυθόπουλου, είναι πως άλλα θα περίμενε κανείς από κάποιον που διάβασε, ανέλυσε,  εντρύφησε, έπαιξε, σκηνοθέτησε μεγάλους τραγικούς, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ κλπ. Άλλα, θα μπορούσε να δώσει ως άνθρωπος γεμάτος χαρίσματα, ως ένα μυαλό λαμπερό. Κάτι έπρεπε να επιστρέψει στους ανθρώπους, απ΄αυτά που τον προίκισε η φύση; ο θεός; οι γονείς του; η ευφυία του; Κι αυτός τσιγκούνικα, μας χάρισε λίγο από το ταλέντο του... Αυτός, που θα μπορούσε να είναι, ο ορισμός του πνευματικού ανθρώπου. Αν όχι από τέτοιους, από ποιους να περιμένουμε...

22 σχόλια:

  1. Ένα, ένα με τα λες φιλενάδα; Τελείωσες Υποκριτική καμάρι μου; (Από τέτοιους όλος ο καλλιτεχνικός κλάδος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε, είμαι εγώ καταξιωμένη και γνωστή τοις πάσι, ηθοποιά :)))) (Ναι, τους απαντάς παντού, σε λογοτεχνία θέατρο, μουσική κλπ.)

      Διαγραφή
  2. Ωραίο παραδειγμα αχαχχαα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράδειγμα - υπόδειγμα :))) Καλό Σ/κ και σε ΄σένα Αριάδνη μου! Φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  3. Έλα μου ντε, δίκιο έχεις από ποιούς να περιμένουμε !!
    Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν Ειρήνη.
    Κολοκυθόπουλοι δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα και παντού!
    Ομως ξέρεις κάτι όλοι οι Κολοκυθόπουλοι κάποια στιγμή το παίρνουν το μάθημά τους.
    Ρόδα είναι η ζωή και σου κάνει κάτι γυρίσματα αδελφάκι μου!
    Το κεφάλι πάντα ψηλά και θα τους φάμε που θα πάνε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι αν θα πάρουν το μάθημα τους, Ελενάκι μου. Άλλωστε ξέρουν τι κάνουν, ξέρουν και τις συνέπειες, είναι έξυπνοι οι Κολοκυθόπουλοι! Το θέμα είναι το τρένο που χάνουμε συστηματικά... Ας κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά λοιπόν :))) και ίδωμεν! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς υπάρχουν παντού τέτοιοι και δυστυχώς η υποκρισία τους ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του επαγγελματισμού,Γίνεται πετσί και αίμα τους....
    Αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρεις, αν αυτού του είδους την αντίδραση τη βλέπεις σε έναν άνθρωπο των γραμμάτων, της τέχνης του διαλογισμού, τι να περιμενεις μετά από τους άλλους;
    Μου άρεσε επίσης πολύ ο τίτλος της ανάρτησης Ειρήνη μου
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ να έχεις
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το, "τι να περιμένεις...", είναι που με απογοητεύει... Σ΄ευχαριστώ Νίκη μου :)) Καλό Σ/κ και σε ΄σένα γλυκιά μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Τελικά πολλοί απο αυτούς που θεωρούμε "ανθρώπους του πνεύματος" είναι κάλπικοι και τιποτένοι, ανδρωμένοι με κρατικό χρήμα που αφειδώς σκορπίστηκε σε "ημετέρους", αν και εντρύφησαν στις υψηλές ιδέες και τις υψηλές αξίες της τέχνης και της διανόησης, όχι μόνον δεν τις ενστερνίστηκαν αλλά τις υπηρέτησαν με μοναδικό στόχο το προσωπικό κέρδος.....τιποτένιοι ήτανε και τιποτένιοι παρέμειναν και το όποιο ταλέντο τους χαραμίστηκε....
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Κλαυδία μου, συμφωνούμε δυστυχώς :)) Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τα είπατε τόσο διεξοδικά και εσύ και η Κλαυδία που με κάλυψατε πλήρως !!!! Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα και δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κακό είναι ότι κολοκυθόπουλοι δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα και παντού όπως υπήρχαν πολλά πολλά χρόνια πριν! Δεν τελειώνει αυτό το "σόϊ"Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "σόι", πράγματι δεν τελειώνει, μα δεν βλέπω και κανένα πιο ελπιδοφόρο στον ορίζοντα... Καλή εβδομάδα Τέτα μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Διαβάζω την ανάρτηση, διαβάζω και τα σχόλια, και στενοχωριέμαι πολύ... όχι πως δεν τα ξέρω, αλλά είναι μεγάλο πλήγμα να τα διαβάζω, γιατί υποπτεύομαι ότι έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου...
    Θα ήθελα πολύ να πιστέψω πως ο κόσμος αλλάζει, σιγά-σιγά... Αλλά πού...
    Φιλάκια πολλά Ειρηνάκι μου! Καλή εβδομάδα να έχεις! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ πολύ θέλω να πιστέψω, μα δεν μου το επιτρέπει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, Αναστασία μου :( Καλή εβδομάδα κοριτσάκι μου! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στη θεωρία και στα παχιά τα λόγια όλοι συμφωνούν, στη πράξη όμως οι άνθρωποι που αξίζουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα! Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι ανεξάρτητα της κρίσης. Καλή εβδομάδα Ειρήνη μου:*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Λίλια!!! Διαφέρουν συχνά, τα λόγια από τις πράξεις, δυστυχώς... Τα φιλιά μου, κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  12. Ειρήνη τα είπες όλα....η υποκρισία του Κολοκυθόπουλου και του κάθε Κολοκυθόπουλο σε όποιο χώρο κι αν διαπρέπει και μαζεύει δάφνες, αντί για ντομάτες που θα του έπρεπαν, είναι γνωστή...ήταν γνωστή, από πάντα.
    Και δεν έχω ελπίδες πως θα αλλάξουν οι κάθε Κολοκυθόπουλοι γιατί γεννήθηκαν κομπλεξικοί!
    Δεν ακολούθησαν τις τέχνες ή τις επιστήμες επειδή ήθελαν να διδάξουν, να προσφέρουν, μα για εγωιστικούς λόγους αυτοπροβολής (το γνωστό "θα σας δείξω εγώ")
    Κι έτσι έχουμε ηθοποιούς χωρίς ήθος, γιατρούς χασάπηδες που σε κοιτάνε στην τσέπη και σε αφήνουν να πεθάνεις σαν σκυλί στο αμπέλι αν αυτή είναι άδεια, δασκάλους ηλίθιους που καταστρέφουν και πάει λέγοντας...
    Κομπλεξικά εγωκεντρικά ανθρωπάκια που θέλουν πολύ φτύσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεμ τα έλεγε ο Στανισλάφσκι, αλλά ποιος τον ακούει: «Αγαπάτε την Τέχνη μέσα σας και όχι εσάς μέσα στην Τέχνη». Αλλά ας μην χάνουμε τις ελπίδες μας (?) Ούτε το σάλιο μας :)) Φιλιά πολλά Μαρία!!!

      Διαγραφή