Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Μανύλα μου, μητερόλα μου!

Πριν γίνω μαμά, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη ήταν για μένα μεγάλη γιορτή! Γιόρταζε η μάνα, η μαμά, η μανούλα μου! Πόσο μας άρεσε, με τ΄αδέρφια μου, να της κάνουμε έκπληξη. Να "μαγειρεύουμε" μέρες πριν τι θα της πάρουμε, δίχως να μας πάρει είδηση. Ζωγραφίζαμε καρτούλες ως νήπια και αργότερα την γεμίζαμε λουλούδια και δώρα. Η μαμά η μεγάλη ηρωίδα μου. Όταν όμως ήρθε στην ζωή μου το αγόρι μου, η μάνα μου έγινε από ήρωας, άνθρωπος. Ένας σπουδαίος άνθρωπος που μου έδωσε ζωή, αγάπη, αφοσίωση, στήριξη, ανεξάντλητη βοήθεια, αλλά και ενοχές, ανασφάλειες... Υπήρξε γεμάτη απαιτήσεις από μένα, το παιδί της. Αυτή η παγκόσμια ημέρα της μάνας έχει σκοπό να της αποδώσει τα εύσημα για τις φροντίδες της, να γιορταστεί με επισημότητα η μητρότητα. Για μένα, είναι η τέταρτη χρονιά που θεωρούμε εορτάζουσα. Μα την αλήθεια, δεν θεωρώ πως είναι λόγος, να με γιορτάσει κανείς. Ναι έφερα στον κόσμο ένα παιδί, όπως εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα στον πλανήτη άλλωστε. Έδωσα συνέχεια στο είδος μου,  καθόλου σπάνιο εδώ που τα λέμε! Κάνω τα πάντα, ή τέλος πάντων όσα εγώ θεωρώ "τα πάντα", για τον Μάριο. Αλλά μήπως δεν είναι χρέος και χαρά μου; Δεν κάνω καμιά θυσία, παρά μόνο ενίοτε βάζω στην άκρη την εγωπάθεια μου. Εγώ είμαι, που οφείλω στο παιδί μου. Του οφείλω την ευκαιρία που μου έδωσε να σπάσω το καλογυαλισμένο καβούκι, του καταπληκτικού εαυτού μου. 
Πολλοί από εμάς επιφυλακτικοί εώς και αφοριστικοί για τις παγκόσμιες ημέρες και γιορτές, τούτη εδώ την γιορτή δεν την αγγίζουμε. Όλες οι υπόλοιπες, ξενόφερτες και εμπορευματοποιημένες εκτός από την γιορτή της μητέρας. Με προέλευση Αμερικάνικη και τα ανθοπωλεία να έχουν την τιμητική τους. Εκτός των άλλων, θυμίζουμε στις γυναίκες που δεν θέλησαν ή δεν τους έτυχε, πως πρέπει να θλίβονται κάθε Μάη. Εμείς οι σπουδαίες! Οι δε κακόμοιροι μπαμπάδες,
πάντα στην απέξω. Θα μου πεις τι μ΄έπιασε μέρα που είναι; Έτσι με έπιασε το στρίντζικο μου (εκ του στρίντζω) . Δεν μου αρέσει το άδικο βρε αδερφέ. Και είναι άδικο να θεοποιούμε έναν άνθρωπο. Άδικο είναι να αισθάνεται και ένας άνθρωπος θεός. Πόσα λάθη, βρίσκω στον εαυτό μου καθημερινά, απέναντι στο παιδάκι μου. Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ουδείς άσφαλτος!  Επίσης μου την δίνει όλη αυτή η μυθολογία της μάνας "θυσία για τα παιδιά μου" και των παιδιών "αχάριστα γαϊδούρια" . Τα παιδιά μας είμαστε εμείς. Και όπως λέει η παροιμία "το παιδί σου το σκυλί σου και το στομάχι σου όπως τα μάθεις." Τουτέστιν εγώ καμένο χαρτί και με τις ευλογίες της λαϊκής σοφίας. Συγχωράτε με για την γκρίνια. Άντε και χρόνια μας πολλά!
Σας γλυκοφιλώ.

Ειρήνη

24 σχόλια:

  1. Γλυκιά γκρίνια!!! Χα χα χα!!! Χρόνια πολλά παρ' όλα αυτά γιατί όπως και να το κάνουμε μανούλα είναι μόνο μία!!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ ευχαριστώ Κική μου! Χρόνια πολλά και σε ΄σένα! Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  2. Με εξεφρασες απολυτα! Εχει πολλη πλακα οντως, το πώς στις 14 Φεβ πχ ειναι της μοδως το κραξιμο αλλα το Μαιο ξεχναμε οσα κραζαμε.

    Πολυ μου αρεσε αυτη η αναρτηση.

    Καλη Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Εύη μου, αυτό είχα κατά νου, το κράξιμο στις 14 Φεβρουαρίου :))) Να είσαι καλά! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. καλά τα λες!Επιλογή μας ήταν να γίνουμε μητέρες και μπαμπάδες ! Αλλά τζερτζελές να γίνεται.....
    καλημέρα!!!!!!!
    Α! και Χρόνια σου Πολλά!!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... Χρόνια πολλά, πανούργα μάνα :)))) Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Ειρήνη μ αποστόμωσες!
    Χρόνια σου Πολλά ήρθα να σου αφήσω αλλά δε μπορώ να μη συμφωνήσω στα περισσότερα απ όσα γράφεις. Ετσι είναι!
    Παρ όλα αυτά Να χαίρεσαι τη μανούλα σου και το παιδάκι σου εσένα.
    Φιλάκια πολλά κορίτσι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια μας πολλά, γλυκιά μου Χαρά!!! Οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες :)) Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Θέλω να σου σφίξω το χέρι, θέλω να σε αγκαλιάσω!!!
    Μα συμφωνώ απόλυτα όμως με όσα λες!!
    Όταν ακούω γονιό να λέει πως έκανε θυσίες για τα παιδιά του ή το ακόμα χειρότερο πως έγινε θυσία για τα παιδιά του θολώνει το μάτι μου!!!
    Και φυσικά πιστεύω ακράδαντα πως ο γονιός παίρνει ακριβώς αυτό που δίνει!!...δεν υπάρχουν αχάριστα παιδιά, υπάρχουν αποτυχημένοι γονείς και μόνο!
    Χρόνια πολλά!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία, Μαρία μου :))))) Χρόνια πολλά και σε ΄σένα! Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Ειρήνη μου! Να προσθέσω στη γκρίνια σου και την αποροία της κόρης μιας συναδέλφου για την τόση διαφήμιση που έχει παιχτεί για αυτή τη γιορτή: τα παιδιά που δεν έχουν μαμά πως αισθάνονται στο άκουσμα τόσων διαφημίσεων?
    Και για να γελάσουμε, ο μικρός μου γιός προχτές μου λέει στο αυτί: μαμά, μεθαύριο γιορτάζεις. Τι δώρο θα μου πάρεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γιος σου φοβερός :))))))) Η κόρη της συναδέλφου σου απίστευτη, είδες τα παιδιά πως μπορούν μας αποστομώσουν με τις απορίες τους!!! Χρόνια πολλά Χριστινάκι μου! Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά μανούλες...και χρόνια πολλά στη δική μου ξεχωριστή μανούλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστούμε Λίλια μου! Να χαίρεσαι την μανούλα σου γλυκιά μου! Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ειρήνη μου εύχομαι χρόνια πολλά σε σένα και στην αδελφή σου να χαίρεστε τα παιδάκια σας και χρόνια πολλά στη μανούλα σας!
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ ευχαριστούμε πολύ Νεφέλη μου! Τα χρόνια μας πολλά, έχεις κι εσύ! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. χρονια πολλά σε όλες μας Ειρηνάκι.. φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο κείμενο Ειρήνη μου, πραγματικά πολύ ωραίο και αληθινό!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια, Σοφία μου! Πολλά φιλιά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  11. "Εγώ είμαι, που οφείλω στο παιδί μου. Του οφείλω την ευκαιρία που μου έδωσε να σπάσω το καλογυαλισμένο καβούκι, του καταπληκτικού εαυτού μου"....είσαι σπάνιο είδος τελικά, αν και αυτό το έχω καταλάβει ήδη! Χρόνια πολλά Μάνα Λιανοκλάδη και κοριτσάρα μαζί! Και να χαίρεσαι και τη μαμά/γιαγιά! Μάκια σε όλους :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ όχι και σπάνια! Τελευταία ο Λιανοκλάδης, που πολύ έχει μαγκέψει, όπου δούμε χοντρούλα, με μαύρα μαλλιά και ριχτά ρούχα μου λέει "μαμά σαν εσένα είναι αυτή η κυρία" !!!! Γέμισε ο τόπος σωσίες μου! Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές Πέτρα μου! Χρόνια σου πολλά, να σε χαίρεται το καμάρι σου! Γλυκά φιλιά από σύσσωμο το Λιανοκλαδέϊκο!!!!

      Διαγραφή
  12. Mια χαρά τα κράζεις κι εγώ μαζί σου. Γιατί ετσι μ' εμαθε η μάνα μου, που για μένα δεν ήταν ποτέ ο κόσμος όλος!
    Την καλημέρα μοΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καθόλου δεν σε κράζω!!! Μια χαρά τα λες Ειρηνάκι μου!!! Και για τις γυναικες που δεν εχουν καταφέρει να γινουν μανουλες και για τους μπαΜπαδες που ειναι παραπονεμενοι. Εχουν ναι μεν γιορτη αλλα τετοιο νταβαντουρι δεν γινεται!
    Ευχομαι οσες γυναικες θελουν να γινουν μανουλες, να πραγματοποιειται το ονειρο τους και φυσικα να ειναι γερες ολες οι μητερες να μεγαλωνουν ευτυχισμενα παιδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή